Räätälöityä hoivaa muistisairaalle

kuvitus_3_pieni

Olemme erikoistuneet muistiosaamiseen! Lähtökohtana on asukkaasta lähtevä yksilöllinen hoitotyö, jonka tukena käytämme Muistimontessori-filosofiaa. Siinä asukas osallistuu arkeen ja etsimme yhdessä juuri häntä kiinnostavia aktiviteetteja. Muistikoteja on sekä Wilhelmiina Taavetissa että uudessa Wilhelmiina Tenholassa.

Muistisairaalla asukkaalla on täysin omanlaisensa tarpeet, jotka voivat muuttua paljonkin päivästä toiseen. Wilhelmiinan ammattitaitoiset muistisairaiden kanssa työskentelevät hoitajat tietävätkin, että kaikkein tärkeintä on kohdata asukas lempeästi, joustavasti ja kunnioittavasti, hänen tilanteensa mukaan.

Asukkaiden päiviin halutaan järjestää sisältöä ja hyviä hetkiä. Wilhelmiinan periaatteena on käyttää mahdollisimman vähän rauhoittavia lääkkeitä, ja etusijalla ovat aina hoidolliset keinot. Kunkin asukkaan arki ja hoito muotoutuvat juuri hänelle sopivaksi.
Wilhelmiinassa ollaan ensimmäisten joukossa Suomessa otettu käyttöön Montessori-filosofiaa hoiva- ja palveluasumiseen. Maailmalla Montessori-filosofiasta on saatu erittäin hyviä kokemuksia muistisairaiden parissa. Montessorin yhtenä kulmakivenä on ympäristö ja ympäristön valmisteleminen muistia ja oma-aloitteisuutta tukevaksi. Tällöin avainasemassa ovat muistin tukikeinot, esteettisyys, selkeys ja toimintojen tarjoaminen.

Wilhelmiina Tenholan muistikodit

Keväällä 2023 avattu Wilhelmiina Tenhola sijaitsee Ruskeasuolla Keskuspuiston äärellä ja tarjoaa tilat, jotka on erityisesti suunniteltu tukemaan muistisairaiden toimintakykyä ja omatoimisuutta, hyödyntäen tilasuunnittelussa MuistiMontessorin periaatteita.

”Puolisoni vaikuttaa viihtyvän Tenholassa hyvin. Talo on uusi ja puolisoni asunto on saatu laittaa omaan makuun sopivaksi, mikä on hänelle visuaalisena ihmisenä erittäin tärkeää. Samoin minulla läheisenä on tervetullut olo aina, kun käyn vierailemassa. Keskuspuiston läheisyys on selkeä vahvuus ja käymmekin usein yhdessä kävelyllä sen luontoreiteillä. Kaiken kaikkiaan pidän meitä varsin onnekkaina, että pääsimme tänne, sanoo asukkaan läheinen Jukka Roiha.

Wilhelmiina Taavetin muistikodit 

Muistisairaiden hoitotyö on ennen kaikkea kutsumustyötä ja Wilhelmiinassa tämä omistautuminen näkyy vahvasti henkilöstön pysyvyytenä, mistä on hyötyä kaikille. Hoitajat tekevät työtä hioutuneissa tiimeissä, jotka etsivät yhdessä kullekin asukkaalle parhaiten sopivat hoitotavat ja arjen ohjelman. Samalla asukkaat saavat apua tutuilta hoitajilta, jotka eivät vaihdu alituiseen.

"Muistisairaiden parissa työskentely on äärimmäisen palkitsevaa. On aina upea saavutus, kun saamme vaikkapa asukkaan toimintakykyä tai mielialaa parannettua, tai edes ylläpidettyä. Samoin onnistuminen yhdessä arjen pienissä askareissa on virstanpylväänä tärkeä. Kasvot säilyvät muistisairaan mielessä yleensä pisimpään, joten tuttu ja turvallinen hoitaja on tärkeä tekijä asukkaan jokapäiväisessä elämässä", Gabriel Kulmala Ryhmäkoti Väinämöisestä kuvailee.

Erään asukkaan läheinen toteaa: ”Tärkeää on se, että lääkärit ja hoitajat aidosti välittävät asukkaista ja kokevat työnsä tärkeäksi, ja tämä näkyy mielestäni Wilhelmiinassa selvästi käytännössä. On myös hyvä merkki, että useat työntekijät ovat olleet talossa kauan”.

Itse asukkaan lisäksi on erittäin tärkeää, että myös hänen läheistensä kokemus hoidosta ja kodista on positiivinen, sillä oman perheenjäsenen tai elämänkumppanin luottaminen vieraan hoitoon ei ole helppoa.

Muistikotimme tarjoavat myös lyhytaikaista asumista läheisellesi esimerkiksi lomasi ajaksi tai tutustumisjaksona.


Ympärivuorokautisen asumisen hinnastot:

Tenhola

Taavetti


Yhteydenotot, Tenhola:

Nina Saukko
Asiakkuusvastaava
Wilhelmiina Tenhola
Puh. 044 706 0139
nina.saukko(at)wilhelmiina.fi


Yhteydenotot, Taavetti:

Heidi Moisio
Asiakkuuspäällikkö
Puh. 050 577 1666
heidi.moisio(at)wilhelmiina.fi