Räätälöityä hoivaa muistisairaalle

kuvitus_3_pieni

Wilhelmiina mahdollistaa merkityksellistä elämää tarjoamalla ikäihmisille koteja erilaisiin tarpeisiin, itsenäisestä asumisesta ympärivuorokautiseen hoivaan. Eräs erikoistumisalueemme on muistisairaiden hoito.

Muistisairaalla asukkaalla on täysin omanlaisensa tarpeet, jotka voivat muuttua paljonkin päivästä toiseen. Wilhelmiinan ammattitaitoiset muistisairaiden kanssa työskentelevät hoitajat tietävätkin, että kaikkein tärkeintä on kohdata asukas lempeästi, joustavasti ja kunnioittavasti, hänen tilanteensa mukaan.

– Muistisairas asukas voi olla ajoittain sekava tai esimerkiksi herätä aamulla peloissaan siitä, missä oikein on. Näissä tilanteissa rauhoittava läsnäolo sekä asukkaan tunnetilan tunnustelu ja kunnioittaminen ovat kaikki kaikessa, Ryhmäkoti Lemminkäisen tiimivastaava Nina Illi selittää.

Asukkaiden päiviin pyritään järjestämään sisältöä ja hyviä hetkiä. Wilhelmiinan periaatteena on käyttää mahdollisimman vähän rauhoittavia lääkkeitä, ja etusijalla ovat aina hoidolliset keinot. Kunkin asukkaan arki ja hoito muotoutuvat juuri hänelle sopivaksi.

– Muistisairaalle on täysin turhaa ja usein stressaavaa yrittää tuputtaa esimerkiksi vuorokausirytmiä tai aktiviteetteja, jotka eivät hänelle sovi tai tunnu kiinnostavilta. Meillä Wilhelmiinassa asukkaat saavat heräillä ja ruokailla omaan, totuttuun tahtiinsa. Ruokaa saa tarvittaessa yölläkin, ja keittiömme pitää aina huolen siitä, että ruoka on sekä maistuvaa että ravitsevaa. Etsimme yhdessä asukkaan kanssa juuri häntä kiinnostavia aktiviteetteja, ja osallistamisen kautta saadaan esimerkiksi ajoittain haastavat hygieniatoimetkin hoidettua. Hoitaja on aina lähellä ja helposti löydettävissä, mutta samalla asukkaan on myös voitava saada omaa tilaa ja rauhaa, mikäli hänen olonsa tai luonteensa ei ole erityisen sosiaalinen, Nina jatkaa.

Itse asukkaan lisäksi on erittäin tärkeää, että myös hänen läheistensä kokemus hoidosta ja kodista on positiivinen, sillä oman perheenjäsenen tai elämänkumppanin luottaminen vieraan hoitoon ei ole helppoa. Erään Wilhelmiinan asukkaan läheinen kertoo kokemuksistaan seuraavasti:

– Ammattitaitoinen hoito on tietysti avainasemassa, mutta suoraan sanottuna tätä on tarjolla useilla toimijoilla. Melkein tärkeämpää on se, että lääkärit ja hoitajat aidosti välittävät asukkaista ja kokevat työnsä tärkeäksi, ja tämä näkyy mielestäni Wilhelmiinassa selvästi käytännössä. On myös hyvä merkki, että useat työntekijät ovat olleet talossa kauan.

Muistisairaiden hoitotyö onkin ennen kaikkea kutsumustyötä, sillä arki asukkaiden kanssa voi olla haastavaa. Wilhelmiinassa tämä omistautuminen näkyy vahvasti henkilöstön pysyvyytenä, mistä on hyötyä kaikille. Hoitajat tekevät työtä hioutuneissa tiimeissä, jotka etsivät yhdessä kullekin asukkaalle parhaiten sopivat hoitotavat ja arjen ohjelman. Samalla asukkaat saavat apua tutuilta hoitajilta, jotka eivät vaihdu alituiseen.

– Muistisairaiden parissa työskentely on äärimmäisen palkitsevaa. On aina upea saavutus, kun saamme vaikkapa asukkaan toimintakykyä tai mielialaa parannettua, tai edes ylläpidettyä. Samoin onnistuminen yhdessä arjen pienissä askareissa on virstanpylväänä tärkeä. Kasvot säilyvät muistisairaan mielessä yleensä pisimpään, joten tuttu ja turvallinen hoitaja on tärkeä tekijä asukkaan jokapäiväisessä elämässä, Gabriel Kulmala Ryhmäkoti Väinämöisestä kuvailee.