Ajankohtaista

Kunnossa on kivaa – Wilhelmiinan henkilökunta palauttavan liikunnan ja ravitsevan ruoan äärellä

Vuonna 2019 Wilhelmiinassa starttasi Kunnossa on kivaa -ohjelma. Ensimmäinen ryhmä kokoontui treenien äärelle keväällä, ja toinen ryhmä syksyllä. Syksyn 12-viikkoisen harjoittelujakson tavoitteena oli kohentaa osallistujien kokonaisvaltaista hyvinvointia. Syksyn teemoina olivat rentouttava liikunta, terveellinen ravitsemus, lepo ja unen huolto. Ohjelmaan kuului ravitsemusterapeutin luento painonhallinnasta, ateriarytmistä ja terveellisestä ravinnosta, työterveyshoitajan tapaaminen sekä työterveyspsykologin luento unen huollosta. Ensimmäisellä tapaamiskerralla tehtiin myös yleiskuntoa mittaava UKK-instituutin kuuden minuutin kävelytesti, minkä tarkoituksena oli tehdä ryhmän toiminnasta tavoitteellista ja kannustaa osallistujia seuraamaan omaa edistymistään.
 
Hoitotyössä ja keittiössä työskenteleminen on fyysisesti raskasta, joten ryhmän liikuntatuntien ei haluttu olevan liian kuormittavia. Ohjelmassa painotettiin palauttavan ja kuntouttavan liikunnan muotoja, jotka sopivat kaikille toimintakyvyn rajoituksista huolimatta. Fysioterapeutin ohjaamilla liikuntakerroilla tutustuttiin esimerkiksi sauvakävelyn oikeaan tekniikkaan ja nivelystävälliseen pilatekseen sekä jumpattiin selkää ja hartioita, rentouduttiin ja tanssittiin. Arjessa myös työasennot saattavat olla yksipuolisia tai staattisia, minkä vuoksi oikea tekniikka terveysliikunnassa on erityisen tärkeitä. Ammattitaitoiset fysioterapeutit neuvoivat osallistujia yksilöllisesti ottaen huomioon mahdolliset polvi- ja nilkkavaivat. Osallistujat saivat ahaa-elämyksiä esimerkiksi sauvakävelytekniikasta ja sauvojen pituuden vaikutuksesta hartianseutuun sekä näennäisesti helpon pilateksen vaikutuksesta syviin lihaksiin.  

Itsestä huolehtimisen ei haluttu jäävän vain tähän projektiin, joten osallistujat saivat valita itselleen henkilökohtaisen ohjauksen joko ravitsemusterapeutilta tai fysioterapeutilta. Ravitsemusterapeutilta neuvoa haettiin esimerkiksi kohonneeseen kolesteroliin. Fysioterapeutilta taas saatiin yksilöllisiä ohjeita kuntosaliohjelmaan, kotijumppaan ja oikeaan uintitekniikkaan.

– Sain kyllä uutta buustia liikuntaan ja omasta kunnosta huolehtimiseen! Jatkossa aion kiinnittää huomiota säännölliseen ruokailuun ja hyödyntää Wilhelmiinan hyvän lounaan. Tavoitteenani tälle vuodelle on myös lisätä liikuntaa. Ja mikä parasta, se on nyt helppoa, sillä Wilhelmiinassa alkaa kerran viikossa järjestettävä henkilöstön jumppa. Kokonaisuudessaan tavoitteenani on kolme urheilusuoritusta viikkoon, sanoo Kunnossa on kivaa -ohjelmaan osallistunut Kirsi.
Takaisin